Curs “Descobreix la història de Catalunya caminant pel país” Intensiu JULIOL 2013

Caminades per Catalunya, es tracta d’una sèrie d’activitats pensades per difondre, apropar i ampliar els coneixements dels alumnes sobre la història del país, l’empremta deixada sobre el territori i la influència que aquest ha tingut en el desenvolupament dels fets. També ens permetrà apropar-nos a la natura amb respecte pel medi ambient, gaudint del paisatge i coneixent la vegetació i la fauna pròpia de cada lloc.

Aquesta és una de les maneres d’entendre la història d’un país i a través d’aquests itineraris podrem conèixer una sèrie de fets succeïts al llarg dels segles i que van tenir com a escenari els mateixos camins per on passem.

Objecte del curs:

Proposta orientada al públic en general i com un curs universitari (crèdit de 30 hores), amb la corresponent convalidació de crèdits, que té com objectiu bàsic conèixer el territori i la seva relació amb la història. Tanmateix, l’originalitat de la proposta es troba en que els alumnes, en comptes de rebre les classes exclusivament a l’aula, aquestes es desenvoluparan, majoritàriament a través de caminades comentades pel territori.

Com a complement didàctic a les sortides es repartirà i es farà servir documentació sobre els temes tractats.A les sortides acompanyaran als alumnes un professor d’història i un o dos guies del Club Alpí Universitari (CAU UAB), dependent del nombre d’alumnes ( 10 alumnes = 1 guia, 20 alumnes = 2 guies).La sessió informativa pel que fa referència a la part excursionista serà impartida per un dels guies experts en excursionisme i senderisme.

Metodologia:

El curs consta d’una sessió prèvia informativa del contingut del crèdit i de quatre sortides a peu pel territori, durant una jornada i a diferents llocs fent el desplaçament al lloc d’inici de l’activitat preferentment en transport públic.

Continguts:

Totes les sortides les poden realitzar persones no entrenades en el senderisme o montanya ja que els desnivells no comporten dificultat. A continuació 4 propostes d’itineraris (aquestes rutes són una petita mostre dels 25 possibles itineraris a realitzar, HisCat es reserva el dret o facultat d’efectuar qualsevol canvi de rutes previ avis a tots els alumnes i conformitat dels mateixos).

 Grup C-4: del 1 al 12 de juliol de 2013, a partir de les 9:00 hores.

1a sessió: dimarts 2 de juliol de 2013. Introducció i teórica.

Temps de contraban: Vilanova i la Geltrú – Sitges – Vilanova i la Geltrú (Garraf).

Passejada per la costa: El contraban, trànsit clandestí de mercaderies va tenir una gran activitat en aquesta zona de Vilanova i Sitges que visitem, per part de corsaris algerians i turcs entre els segles XV i XVII i més recentment amb l’haixix. Al nostre país hi ha rutes dedicades al contraban, molt importants als llocs fronterers i als de costa, que són les que parcialment visitarem.

Desplaçaments: Barcelona – Vilanova i la Geltrú. Rodalies Renfe R2 (Barcelona, Pg. de Gràcia – Vilanova i la Geltrú)

Itinerari circular de 1:45 h, amb sortida i arribada al Molí del Mar (Vilanova i la Geltrú).

2a sessió: dijous 4 de juliol de 2013.

Torres de telegrafia òptica: Celrà – Puig de Sant Miquel – Mines del nen Jesús – Celrà (Gironès).

Passeig per l’espai d’interès natural de les Gavarres: Les comunicacions, i en particular la telegrafia òptica, travessaven el territori de Catalunya, principalment amb finalitat militar. Una normativa del 1844 fixava la distància entre torres i altres condicions que devien complir. També passarem per una mina de material fèrric (mina del Nen Jesús) que va estar activa fins al 1918.

Desplaçaments: Barcelona, Sants – Celrà. Renfe Regional

Itinerari circular de 2:10 h, amb sortida i arribada a Celrà.

 

3a sessió, dimarts 9 de juliol de 2013.

El món de l’arqueologia preindustrial: Itinerari per la riera de Fontscalents (Vallès Oriental).

Pous de gel i molins hidràulics: En aquest itinerari podrem veure dos exemples d’arqueologia industrial dels segles XIX i XX. Els pous de gel, que eren construïts en llocs on a l’hivern es produïen fortes gelades, servien per emmagatzemar els blocs de gel que es tallaven de les basses naturals o construïdes amb aquesta finalitat per desprès transportar-los als llocs de consum, que eren les ciutats importants.

Fins ben entrat el segle XX es van fer servir per proveir de gel amb finalitats gastronòmiques i terapèutiques, i van deixar d’utilitzar-se un cop es va començar la producció industrial de gel. L’altre exemple són els molins hidràulics, dels quals podrem veure’n algun dels que eren utilitzats per moure les màquines de serrar o per moldre el gra.

Desplaçaments: Barcelona, Pg. de Sant Joan – Castellterçol. Empresa Sagalés.

Itinerari circular de 2:00 h, amb sortida i arribada a Castellterçol.

 

4a sessió, dijous dia11 de juliol de 2013.

Camins de pelegrins: de Monistrol al santuari de Montserrat (Bages).

Tot seguint les petjades dels antics pelegrins: L’aspecte religiós dels pelegrins a Montserrat, que ja des del segle XI pujaven al santuari, anaven augmentant, el que va fer que al segle XIV es construís el pont de Monistrol i s’arrangessin els camins d’accés al santuari.

Desplaçaments: Barcelona – Monistrol. Rodalies Renfe R5 (Barcelona, plaça d’Espanya – Manresa)

Itinerari circular de 3:05 h, amb sortida i arribada a Monistrol de Montserrat.

HISCAT es reserva el dret de modificar l’itinerari o recorregut en funció de la climatologia i l’horari de visita dels llocs a visitar, previ avís als matriculats.

Matriculació:

Preu: 99 €. Llibres, material docent i visites inclosos.

Els desplaçaments en transport públic i el menjar van a càrrec dels alumnes.

Descripció: Descobreix la història de Catalunya caminant pel país.

Durada: 4 sessions;  sessió teórica de 1:30 hores impartida per un guia expert en senderisme i excursionisme i 4 itineraris per diferents indrets de Catalunya de aprox. 6 o 7 hores de durada.

Crèdits: 2 UAB

Avaluació: Continuada i formativa amb control d’assistència i realització d’activitats i proves objectives relacionades amb cada sessió.

Matrícula: 99 €. Llibres, material docent i visites inclosos.

APUNTA’T AL CURS EN EL FORMULARI D’INSCRIPCIONS!

Traducir